MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Grzanki z szynką

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania

8 kromek bułki
8 plastrów sera ostrowskiego lub edamskiego
4 plastry szynki
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżeczki tymianku, oregano lub bazylii

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Tarta cytrynowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Sos harissa

Forma potrawy: Sosy

suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Pączki

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki (najlepiej krupczatki)
8-10 dag (4-5 łyżek) cukru
2 łyżki oleju
4-5 żółtek
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1/2 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Marynowana fasolka szparagowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Dania główne

1200 g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10 dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko

potrawa z przypraw » zobacz przepis