50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30dag margaryny
3 żółtka
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1kg rabarbaru
25dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20dag (niepełna szklanka) cukru do piany
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier puder. Połączyć składniki. Ciasto schłodzić w lodówce.
Umyty rabarbar oczyścić z włókien, pokroić na drobne kawałeczki i rozgotować z cukrem, nieco odparowując. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (dno i boki do połowy wysokości) i podpiec w gorącym piekarniku.
Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, posmarować rabarbarem, ponownie posypać bułką, a następnie kruszonką z pozostałego kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika i dopiec na rumiano. Ubić pianę z białek, dodając w trakcie ubijania cukier.
Zrumienioną szarlotkę wyjąć, przykryć pianą i ponownie wstawić do piekarnika (przestudzonego i nastawionego na najmniejszy płomień).
Gdy piana zmieni kolor na jasnosłomkowy, szarlotkę wyjąć.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl