Sos chrzanowy z jabłkami

Składniki potrawy

30dag jabłek
5dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól

Przyrządzanie

Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito.

Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku.

Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny.
Doprawić cukrem i solą.

Sos można podawać na ciepło i na zimno.

Można też zabarwić na różowo dodając 1 łyżeczkę koncentratu z buraków.

Podawać do mięs i jajek.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl