Składniki na 15 porcji (poduszeczek):
1 puszka (314 ml) mandarynek
20dag masy marcepanowej
25dag cukru pudru
2 jajka
3dag marmolady pomarańczowej
5 łyżek soku pomarańczowego
1 łyżeczka śmietanki kremówki
35dag mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
15dag chudego twarogu
8dag cukru
1 cukier waniliowy
Mandarynki osączyć na sitku. Marcepan pokroić w kostkę, posypać 5 dag cukru pudru, dodać marmoladę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
Na końcu wrzucić mandarynki. Jedno jajko rozdzielić. Białko lekko ubić widelcem. Żółtko połączyć ze śmietaną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej olej, twaróg, mleko pozostałe jajko, cukier i cukier waniliowy.
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 39 cm x 50 cm. Następnie wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 10 cm x 13 cm. Pośrodku każdego umieścić porcję masy mandarynkowo-marcepanowej.
Brzegi ciasta posmarować białkiem, założyć ponad warstwą nadzienia, skleić, uformować poduszeczki. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej poduszeczki (zachować odstępy). Ciastka posmarować żółtkiem, piec 25 minut w temperaturze 175°C.
Przygotować lukier: pozostały cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym, Poduszeczki wyjąć z pieca, polukrować. Ewentualnie udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, wystudzić.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl