Sernik krakowski

Składniki potrawy

Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól

Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika

Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody

Przyrządzanie

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, włożyć do lodówki na 30 min.

Ser zemleć i przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i mąką. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodawać małymi porcjami masę serową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.

Rozwałkować cienko 2/3 ciasta, podpiec spód do sernika. Na podpieczony spód nałożyć masę serową. Z pozostałego ciasta zrobić paski, ułożyć je co 2 cm ukośnie na serniku. Na pierwszej warstwie pasków położyć drugą na krzyż, tak by powstała kratka. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Wstawic sernik do ogrzanego piekarnika, piec w temp. 180°C przez około godzinę.

Utrzeć cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Ostudzony sernik polukrować.

Na podpieczonym spodzie można ułożyć warstwę konfitur z róży lub wiśni a potem masę serową. Sernika będzie także dobry bez lukrowania.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl