Schabowe inaczej

Składniki potrawy

4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Przyrządzanie

Kotelty schabowe posmarować małą ilością syropu ze śliwek i ułożyć je na grillu. Opiekać przez około 10 minut, aż będą zarumienione.

W tym czasie na maśle lub oleju smażyć cebulę, dopóki nie zmięknie. Dodać resztę syropu ze śliwek, przyprawić do smaku i gotować przez około 5 minut.

Kotlety polać małą ilością ciepłego sosu syropowego. Kiedy są już gotowe, obrócić je na drugą stronę i opiekać przez około 10 minut, polewając nadal ciepłym sosem.

Do reszty sosu dodać śliwki i podgrzać na wolnym ogniu. Na ogrzanym uprzednio talerzu ułożyć kotelty schabowe, położyć na nich śliwki i polać odrobiną sosu.

Podawać na gorąco, wraz z pozostałym sosem, przelanym do sosjerki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl