cojemy.pl > Zupy > Polewka piwna z twarogiem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z marchewką i pietruszką

Polewka piwna z twarogiem

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

3/4 l. - jasnego lekkiego piwa
0,5 l. - wody
3 - goździki
1 - łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
4 - żółtka
10dag - cukru
1 - kostka tłustego twarogu

Przyrządzanie

Do gotującej się w garnku wody ok. 1 l. dolewamy piwo i dodajemy 2 - 3 goździki i szczyptę cynamonu, wszystko musi się zagotować.
 
W między czasie rozcieramy żółtka z cukrem na pulchną masę. Z gotującej się zupy nabieramy trochę i po odczekaniu chwili wlewamy do jajek i dokładnie mieszamy, nie dopuszczamy zupy do ponownego zagotowania zupy, wyłączamy gaz i dolewamy jajka stale mieszając.
 
Twaróg kroimy w kostki 2 x 1 cm. Wkładamy go do talerzy i zalewamy zupą

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Goździk, goździki, Jajka, Piwo, Ser biały, twaróg

Podobne przepisy

Sałatka z twarogiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu
» zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji

Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
» zobacz przepis

Zupa piwna

Forma potrawy: Zupa
1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10dag sera białego
» zobacz przepis

Wiosenna pasta z jajkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
25dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli

Do podania z:
chlebem
lub bułkami
» zobacz przepis

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Deser, Przekąska lub przystawka
250g dyni
100g żółtej marchwi
100g razowej mąki pszennej
150ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana
» zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupa
25dag włoszczyzny
50dag kości
1 i 1/2 l wody
30dag wątroby wieprzowej
5dag cebuli
2dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Pasta karotenowa

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
2 średniej wielkości marchewki
15dag twarogu
7dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier
» zobacz przepis

Kanapki z twarogiem i dżemem

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
3-4 kromki chleba
10dag twarogu
8-10dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Selery zapiekane

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
2 średniej wielkości selery
25dag chudego białego sera
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
6 zielonych nadziewanych oliwek
3 jaja
1 łyżka swieżych posiekanych: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki pieprzu
sól
» zobacz przepis

Sałatka zimowa nr 2

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 kapusta
czarna rzodkiew
marchewka
szklanka gęstej śmietany
3/4 szklanki rozkruszonego twarogu
pół pęczka posiekanego szczypiorku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.