MENU
ZWIŃ MENU

Polewka piwna z twarogiem

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

3/4 l. - jasnego lekkiego piwa
0,5 l. - wody
3 - goździki
1 - łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
4 - żółtka
10 dag - cukru
1 - kostka tłustego twarogu

Przyrządzanie

Do gotującej się w garnku wody ok. 1 l. dolewamy piwo i dodajemy 2 - 3 goździki i szczyptę cynamonu, wszystko musi się zagotować.
 
W między czasie rozcieramy żółtka z cukrem na pulchną masę. Z gotującej się zupy nabieramy trochę i po odczekaniu chwili wlewamy do jajek i dokładnie mieszamy, nie dopuszczamy zupy do ponownego zagotowania zupy, wyłączamy gaz i dolewamy jajka stale mieszając.
 
Twaróg kroimy w kostki 2 x 1 cm. Wkładamy go do talerzy i zalewamy zupą

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z twarogiem

Forma potrawy: Sałatki

1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupy

25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki

Zupa piwna

Forma potrawy: Zupy

1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10 dag sera białego

Pasta karotenowa

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier