Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
3/4 l. - jasnego lekkiego piwa
0,5 l. - wody
3 - goździki
1 - łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
4 - żółtka
10 dag - cukru
1 - kostka tłustego twarogu
Do gotującej się w garnku wody ok. 1 l. dolewamy piwo i dodajemy 2 - 3 goździki i szczyptę cynamonu, wszystko musi się zagotować.
W między czasie rozcieramy żółtka z cukrem na pulchną masę. Z gotującej się zupy nabieramy trochę i po odczekaniu chwili wlewamy do jajek i dokładnie mieszamy, nie dopuszczamy zupy do ponownego zagotowania zupy, wyłączamy gaz i dolewamy jajka stale mieszając.
Twaróg kroimy w kostki 2 x 1 cm. Wkładamy go do talerzy i zalewamy zupą
Forma potrawy: Sałatki
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu
Forma potrawy: Zupy
25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Zupy
1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10 dag sera białego