Polewka piwna z twarogiem

Składniki potrawy

3/4 l. - jasnego lekkiego piwa
0,5 l. - wody
3 - goździki
1 - łyżeczka cynamonu w proszku lub kory cynamonowej
4 - żółtka
10dag - cukru
1 - kostka tłustego twarogu

Przyrządzanie

Do gotującej się w garnku wody ok. 1 l. dolewamy piwo i dodajemy 2 - 3 goździki i szczyptę cynamonu, wszystko musi się zagotować.
 
W między czasie rozcieramy żółtka z cukrem na pulchną masę. Z gotującej się zupy nabieramy trochę i po odczekaniu chwili wlewamy do jajek i dokładnie mieszamy, nie dopuszczamy zupy do ponownego zagotowania zupy, wyłączamy gaz i dolewamy jajka stale mieszając.
 
Twaróg kroimy w kostki 2 x 1 cm. Wkładamy go do talerzy i zalewamy zupą

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl