2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz
Przygotować nadzienie: na maśle podsmażyć pory, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę i cukier, gotować do czasu aż odparuje sos - to będzie trwać około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić, dodać ser i szczypiorek.
Rozmrozić i rozwałkować ciasto, foremką wyciąć kółka o średnicy 15 cm. Na krążkach układać nadzienie, brzegi smarować rozmąconym jajkiem, nakłuć wykałaczką, ułożyć na blasze i wstawić na 20 min. do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki piec w temp. ok 200 st. C przez 18 minut. Podawać na ciepło.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl