Piernik z marchwi

Składniki potrawy

Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy

Przyrządzanie

Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami. Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Utrzeć masło z żółtkami, dodać cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn, marchew i połowę mąki.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z resztą mąki.
Wlać ciasto do tortownicy natłuszczonej i obsypanej mąką. Piec w temp. 190°C przez około godzinę.
Ostudzony piernik można polukrować.
Do ciasta można dodać posiekaną drobno skórkę pomarańczową i 100 g obranych i zmielonych migdałów.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl