Marmolada z arbuza

Składniki potrawy

Składniki na 4 słoje

kg miąższu arbuza
0,25kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40g wódki

Przyrządzanie

Arbuz należy pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, oddzielic miąższ od skóry i pokroić w grubą kostkę, zmiksować.

Brzoskwinie naciąć na krzyż nożem, włożyć do miski, spażyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić na połowę, usunąć pestki.

Następnie brzoskwinie pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier żelujący, sok z cytryny, wódke i wymieszać.

Gotować przez 4-5 minut ciągle mieszają, po czym dodać arbuzowy mus i całość gotować na wolnym ogniu jeszcze około 4 minuty.

Wypełnić marmoladą słoje, szczelnie przykryć.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl