Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Składniki potrawy

8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz

Przyrządzanie

Płaty lasagne ugotować w osolonej wodzie „al dente”, wyjąć i osączyć na ściereczce. Filety z dorsza posypać solą i pieprzem, krótko smażyć na gorącym oleju. Odstawić.

Szalotkę poddusić na maśle, dodać dynię i dusić razem. Wlać wodę i kostkę bulionową, dusić pod przykryciem do miękkości, przez 15–20 minut.

Zmiksować, doprawić solą, pieprzem, curry i chili.

Przyrządzić sos beszamelowy: stopić masło, dodać mąkę, zasmażyć, wlać mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem, wsypać starty ser.

Formę do zapiekania wysmarować masłem, układać na przemian płaty lasagne, dynię, rybę i sos beszamelowy. Ostatnią warstwę powinna tworzyć dynia polana sosem beszamelowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, zapiekać około 20 minut.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl