Kuleczki włoskie z cukinii

Składniki potrawy

40dag cukinii
20dag łagodnego żółtego sera
20dag bułki
2 jajka
2 łyżeczki do kawy suszonego oregano
sól, pieprz mielony, oliwa do smażenia

Przyrządzanie

Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce bez obierania. Przełożyć na sitko, posolić i osączać przez 20 minut. Potem przepłukać i wycisnąć. Rozdrobnić bułkę i na tarce zetrzeć ser. Wymieszać wszystko, dodając jajka i oregano, posolić, posypać pieprzem.

Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki lub bułki tartej. Uformować kuleczki wielkości orzecha.

Podgrzać oliwę na patelni, włożyć kuleczki. Usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.

Podawać jako przystawkę z sałatą lub jako drugie danie z makaronem i sosem pomidorowym.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl