cojemy.pl > Przetwory > Konfitury z truskawek

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Konfitury z truskawek

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg truskawek
1,3kg cukru
2,5g kwasku cytrynowego
1,5 szklanki soku z truskawek

Przyrządzanie

Sok z truskawek z dodatkiem cukru zagotować, gdy zawrzena, dalej gotować na wolnym ogniu- aż wytworzy się klarowny syrop pod zbierającą na powierzchni pianą.

Zdjąć z ognia i odszumować. Truskawki należy opłukać, wysuszyć oraz odszypułkować. Do wrzącego syropu włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu. Aby owoce nie wypływały na powierzchnię należy wstrząsać garnkiem. Odstawić po kilku minutach.

Po jednej godzinie należy znowu gotować kilkanaście minut. Pozostawić w rondlu przez kilka godzin. Napełnić wysterylizowane słoje i zamknąć.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Truskawki i poziomki

Podobne przepisy

Napój truskawkowo-poziomkowy z serwatką

Forma potrawy: Napój
40dag truskawek
15dag poziomek
2 1/2 szklanki serwatki
5-10dag cukru
» zobacz przepis

Smażony camembert z konfiturą

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia
» zobacz przepis

Tort truskawkowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
duże pudełko biszkoptów
3/4kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
» zobacz przepis

Sałatka z jabłek i truskawek

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
2 jabłka
2 szklanki truskawek
2 łyżki octu
2 łyżki wody
łyżka miodu
2 łyżki oleju
listki sałaty
» zobacz przepis

Napój z mleka, marchwi i truskawek

Forma potrawy: Napój
1kg marchwi
20dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody
» zobacz przepis

Surówka z płatków owsianych i truskawek

Forma potrawy: Inna potrawa, Sałatka lub surówka
5dag płatków owsianych
20dag truskawek
3dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji
» zobacz przepis

Truskawkowo-bananowy koktajl

Forma potrawy: Koktajl bezalkoholowy
200ml jogurtu naturalnego
połowa banana
3/4 szklanki truskawek
1 łyżka cukru
kostki lodu
» zobacz przepis

Purée z buraków ćwikłowych

Forma potrawy: Inna potrawa, Sałatka lub surówka
800g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól

Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
» zobacz przepis

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwór
1kg wiśni
1kg cukru
» zobacz przepis

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Deser
225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta

Forma potrawy: Zupa
30dag truskawek
25dag wiśni
15dag cukru
» zobacz przepis

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwór
50dag jeżyn
75dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50dag cukru żelującego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.