MENU
ZWIŃ MENU

Konfitury z truskawek

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg truskawek
1,3 kg cukru
2,5 g kwasku cytrynowego
1,5 szklanki soku z truskawek

Przyrządzanie

Sok z truskawek z dodatkiem cukru zagotować, gdy zawrzena, dalej gotować na wolnym ogniu- aż wytworzy się klarowny syrop pod zbierającą na powierzchni pianą.

Zdjąć z ognia i odszumować. Truskawki należy opłukać, wysuszyć oraz odszypułkować. Do wrzącego syropu włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu. Aby owoce nie wypływały na powierzchnię należy wstrząsać garnkiem. Odstawić po kilku minutach.

Po jednej godzinie należy znowu gotować kilkanaście minut. Pozostawić w rondlu przez kilka godzin. Napełnić wysterylizowane słoje i zamknąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Konfitury z wiśni

Forma potrawy: Przetwory

1 kg wiśni
1 kg cukru

Smażony camembert z konfiturą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia

Konfitury z jeżyn i wiśni

Forma potrawy: Przetwory

50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego

Napój truskawkowo-poziomkowy z serwatką

Forma potrawy: Napoje

40 dag truskawek
15 dag poziomek
2 1/2 szklanki serwatki
5-10 dag cukru