Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg truskawek
1,3 kg cukru
2,5 g kwasku cytrynowego
1,5 szklanki soku z truskawek
Sok z truskawek z dodatkiem cukru zagotować, gdy zawrzena, dalej gotować na wolnym ogniu- aż wytworzy się klarowny syrop pod zbierającą na powierzchni pianą.
Zdjąć z ognia i odszumować. Truskawki należy opłukać, wysuszyć oraz odszypułkować. Do wrzącego syropu włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu. Aby owoce nie wypływały na powierzchnię należy wstrząsać garnkiem. Odstawić po kilku minutach.
Po jednej godzinie należy znowu gotować kilkanaście minut. Pozostawić w rondlu przez kilka godzin. Napełnić wysterylizowane słoje i zamknąć.
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
2 krążki sera camembert
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
4 kromki chleba tostowego
konfitury z truskawek lub borówek
olej do smażenia
Forma potrawy: Przetwory
50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego
Napój truskawkowo-poziomkowy z serwatką
Forma potrawy: Napoje
40 dag truskawek
15 dag poziomek
2 1/2 szklanki serwatki
5-10 dag cukru