Konfitury z melona

Składniki potrawy

1kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2kg cukru

Przyrządzanie

Melona przekroić, oczyścić z pestek i obrać cienko ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Przelać na cedzaku wrzącą, potem zimną wodą. Dobrze osączyć. Wyłożyć na salaterkę, skropić sokiem z cytryny i rumem. Pozostawić na godzinę.

Przygotować gęsty syrop: 1 kg melona, 0,5 kg cukru, wody tyle by rozpuścił się cukier.

Na gotujący syrop wrzucić melon. Zagotować go, a potem smażyć na małym ogniu, mieszając łyżką.

Gdy melon stanie się przeźroczysty oznacza to, że konfitura jest gotowa.

Przygotować dobrze wymyte i wysuszone słoiki. Nakładać do nich konfiturę.

Na szczyt każdego słoika położyć krążek papieru nasączony mocnym alkoholem. Nałożyć szczelną przykrywkę. Trzymać w chłodnym i suchym miejscu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl