1kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2kg cukru
Melona przekroić, oczyścić z pestek i obrać cienko ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Przelać na cedzaku wrzącą, potem zimną wodą. Dobrze osączyć. Wyłożyć na salaterkę, skropić sokiem z cytryny i rumem. Pozostawić na godzinę.
Przygotować gęsty syrop: 1 kg melona, 0,5 kg cukru, wody tyle by rozpuścił się cukier.
Na gotujący syrop wrzucić melon. Zagotować go, a potem smażyć na małym ogniu, mieszając łyżką.
Gdy melon stanie się przeźroczysty oznacza to, że konfitura jest gotowa.
Przygotować dobrze wymyte i wysuszone słoiki. Nakładać do nich konfiturę.
Na szczyt każdego słoika położyć krążek papieru nasączony mocnym alkoholem. Nałożyć szczelną przykrywkę. Trzymać w chłodnym i suchym miejscu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl