Deser turecki z gruszek

Składniki potrawy

4 gruszki
3 jaja
50g cukru
50g mąki
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel

Przyrządzanie

Przygotować szczelną tortownice. W małym rondlu ugotować karmel z cukru i wody (2 łyżki), wylać na dno tortownicy. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i układać na karmelu w tortownicy w formie gwiazdy. Na gruszki wyłożyć ciasto, wygładzić i wstawić na ok. 30 min. do średnio nagrzanego piekarnika.

Sprawdzić czy ciasto jest suche i wyjąć.

Po 3 minutach wyłożyć na talerz.

Podawać na ciepło lub na zimno.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl