Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 dojrzała sałata masłowa
1 kromka chleba
masło
ząbek czosnku
2 jajka
łyżeczka ostrej musztardy
biały pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
sól
Forma potrawy: Dania główne
70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól
Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól
Do podania:
kasza
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny z kością
25 dag włoszczyzny z kapustą
65 dag ziemniaków
20 dag ogórków kwaszonych
2 dag mąki
6 dag tłuszczu
10 dag cebuli
12 dag śmietany
pieprz, sól
Do podania:
chleb
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki lub kasza
Forma potrawy: Zapiekane
1,5 kg szpinaku
100 g masła
150 g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200 g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 szklanka soi
2 uduszone cebule
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
suszony chleb - 1 kromka
sos sojowy
przyprawy ziołowe
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz
Do podania:
ryż
surówki