MENU
ZWIŃ MENU
Składnik chleb (każdy rodzaj) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Grzanki z krewetkami i serem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

200 g mrożonych krewetek
40 g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz

Do podania:
piwo

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Zupa chlebowa

Forma potrawy: Zupy

1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Francuski brunch

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

2 jajka
2 łyżki mleka
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 kromki chleba bez skórki
olej do smażenia

Do podania:
16 plastrów kiełbasy czosnkowej
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 ogrzane rogaliki croissant

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Wołowina z papryką

Forma potrawy: Dania główne

 
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
 
 
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
 
 

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80 g masła
1 pęczek szczypiorku

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Zupa czosnkowa

Forma potrawy: Zupy

4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 pomidory
3 cebule
4 szklanki wody
sól, pieprz
4 kromki chleba

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Pasta z sera topionego

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

25 dag topionego sera
3/4 szklanki mleka
sól
2 łyżki musztardy
1 roztrzepane jajko

Do podania z:
chlebem / bułkami (kanapki)

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Sałatka z fasoli

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

430 g białej fasoli konserwowej
430 g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30 ml oliwy z oliwek
30 g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225 g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
świeże pieczywo

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis