MENU
ZWIŃ MENU
Składnik chleb (każdy rodzaj) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupy

2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Desery

20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Gazpacho

Forma potrawy: Zupy

1 kromka razowego chleba
900ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku rozgniecione
odrobina sosu worcester
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 czerwona lub zielona papryka, wypestkowana i pokrojona
1 cebula, pokrojona w plastry
czarne oliwki
grzanki

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Barszcz

Forma potrawy: Zupy

3 l. - przegotowanej wody
kromka chleba razowego
sól
1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych
5 - ząbków czosnku
liść laurowy

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Pomidory pieczone z anchois

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Kolacje, Śniadania

8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Wykwintna rolada z mintaja

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Wiejski pasztet wieprzowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis

Dynia rondini z serem feta

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana

potrawa z chleba każdego rodzaju » zobacz przepis