Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Do przybrania:
cząstki cytryny
Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia
Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki
Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki
Cukinia z grilla z sosem jogurtowym
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 1 szt
jogurt
pietruszka - nać
oliwa z oliwek
cytryna
czosnek kilka ząbków
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
1-2 pomidory
10 dag żółtego sera mozzarella
10 g masła
4 łyżki siekanej natki
ząbek czosnku (lub więcej)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Marynata:
sok z jednej cytryny
kilka ząbków czosnku
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
8 dyżych świeżych sardynek (ok.500g)
1 łyżeczka ziaren różnych gatunków pieprzu
1 mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
8 małych gałązek świeżego rozmarynu
4 liście sałaty
8 gałązek rukwi wodnej
sól
Forma potrawy: Dania główne
50 dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5 dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
Forma potrawy: Napoje
6 litrów wody
połowa cytryny
1 kg razowego chleba
0,15 kg cukru
1 dag drożdży
Forma potrawy: Ciasta
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru