MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g zielonych oliwek
sól, pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis

Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym

Forma potrawy: Dania główne

4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia

potrawa z owoców » zobacz przepis

Bałkańska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

potrawa z owoców » zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania

potrawa z owoców » zobacz przepis

Omlet z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

potrawa z owoców » zobacz przepis

Smażony camembert

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty

potrawa z owoców » zobacz przepis

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupy

2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody

potrawa z owoców » zobacz przepis