Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki i łyżka mąki
25 dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy
Forma potrawy: Zupy
1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
180 g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180 g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375 ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Forma potrawy: Zapiekane
70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Zapiekane
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina
Forma potrawy: Ciasta
Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
2 żółtka
łyżka masła
0,5 kg białego sera
sól
pół łyżeczki kminku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru