Sałatka meksykańska ze schabem
Forma potrawy: Sałatki
30 dag schabu pieczonego
4-5 szt. ogórków konserwowych
25 dag ryżu
puszka czerwonej fasoli
średnia cebula
3 ząbki czosnku
olej sojowy
przyprawa maggi
szczypta papryki w proszku
sól
pieprz
cytryna
Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe
Forma potrawy: Dania główne
60 dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody
Sałatka z szynką, papryką i makaronem
Forma potrawy: Sałatki
4 papryki, każda w innym kolorze
szklanka makaronu (np. świderki)
średnia cebula
20-30 dag szynki
2-3 łyżki majonezu
Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
500 g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
Forma potrawy: Sałatki
główka sałaty
1 avocado
mało owoc granatu
pół czerwonego grejpfruta
2-3 plasterki szynki
pół strąka czerwonej papryki
pół cytryny
sól
biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Forma potrawy: Dania główne
80 dag młodego bobu
2 cebule
15 dag wędzonego boczku
15 dag kiełbasy serdelowej lub parówek
1/2 szklanki bulionu z kostki
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
25-30 dag matiesów (filety)
5 dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone)
1 mały por
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki czystej wódki
2 łyżki majonezu
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz do smażenia
2 dag mąki
2 dag grzybów suszonych
20 dag kapusty kwaszonej
5 dag cebuli
3 dag tłuszczu
2 dag mąki
4 sztuki usmażonych naleśników
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki i surówki