Forma potrawy: Dania główne
50 dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki lub kasza
Forma potrawy: Sosy
30 dag jabłek
5 dag korzenia chrzanu
1 płaska łyżka mąki przennej
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki)
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
Forma potrawy: Sosy
350 ml wywaru z drobiu
50 ml śmietany
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu
3 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne
1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6 dag masła
3 dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
Forma potrawy: Zapiekane
1,5 kg szpinaku
100 g masła
150 g śmietanki
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
200 g tartego żółtego sera
kromka chleba
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła