Schab karkowy zapiekany z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Forma potrawy: Dania główne
750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)
Forma potrawy: Zupy
50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Zupy
200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól
Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
2 łyżki mąki
2 szklanki żuru
15 dag boczku wędzonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
łyżeczka majeranku
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny
Kabaczki lub cukinie nadziewane
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier