MENU
ZWIŃ MENU
Składnik mąka pszenna (zwykła) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zupa krem z krewetek

Forma potrawy: Zupy

500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego

Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Kremowa kukurydza

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zupy

50g masła lub margaryny
1 łyżka mąki zwykłej
150ml mleka
225g słodkiej kukurydzy, mrożonej
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki gęstej kremówki
1 łyżka wytrwanej sherry
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Do przybrania:
gałązki zielonej pietruszki

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Żurek

Forma potrawy: Zupy

3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Zupa fasolowa a la jokai

Forma potrawy: Zupy

200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Kapuśniak staropolski

Forma potrawy: Zupy

50 dag kości
25 dag włoszczyzny
30 dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2 dag grzybów suszonych
5 dag powideł śliwkowych
2 dag mąki
4 dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec

Do podania:
ziemniaki

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Zupa kalafiorowa

Forma potrawy: Zupy

50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2 dag tłuszczu
3 dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Zupa grochowa

Forma potrawy: Zupy

 
30 - 40 dag grochu
25 dag włoszczyzny
15 dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
 
Do podania:
grzanki
 

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Zupa szparagowa kremowa

Forma potrawy: Zupy

1 litr bulionu z kury
30 szparagów
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka masła do smażenia

Zupy z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis