Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 sprawione pstrągi
1 kg ziemniaków
15 dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji
Rolada biszkoptowa z marmoladą
Forma potrawy: Ciasta
5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru
Forma potrawy: Desery
1 łyżeczka suchej herbaty
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
sok owocowy do polania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
2 jaja
pół szklanki mleka
2 łyżki oleju
6 pomidorów
2 łyżki oleju (ponownie)
mąka
bułka tarta
masło
Forma potrawy: Dania główne
850 g dyni
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki mąki
5–6 łyżek śmietany
1 łyżka koperku
sól, cukier
Forma potrawy: Sosy
4 cebule
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
przyprawy
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
30 dag pieczarek
5 dag masła
5 jajek
5 łyżek mąki
3 łyżki wody mineralnej
sól, pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
Forma potrawy: Ciasta
po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych
Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa