Forma potrawy: Ciasta
Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
40 dag mąki
1 proszek do pieczenia
5 dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne
450g wędzonych kiełbasek holenderskich
225g makaronu, np. wstążki
sól
50g masła lub margaryny
225g kukurydzy mrożonej
100g fasolki szparagowej zielonej
2 łyżki chrzanu w śmietanie
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Desery
350g mrożonych cząstek jabłek
225g mrożonych malin
50g brunatnego cukru
50g płatków kukurydzianych
50g orzechów laskowych posiekanych
50g stopionego masła lub margaryny
Kaiserschmarren (omlet cesarski)
Forma potrawy: Desery
4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania
Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe
Forma potrawy: Dania główne
1 jajko
10 dag wędzonej słoniny
0,5 kg mąki
woda mineralna gazowana
1 kostka bryndzy
Biszkopt ze śmietaną i galaretką
Forma potrawy: Ciasta
7 jaj
28 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26 dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
Groszek cukrowy z ryżem i pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej