MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, makarony, mąki, kasze, zboża zostały zaznaczony na zielono

Brokuły w cieście z sosem jogurtowym

Forma potrawy: Dania główne

50 dag brokułów
50 dag pieczarek
50 dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250 g masła lub margaryny

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Boeuf strogonow z polędwicy

Forma potrawy: Dania główne

145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Ciasto agrestowe z bezami

Forma potrawy: Ciasta

ciasto:
150 dag masła
30 g cukru
jajko
250 g mąki

nadzienie owocowe:
500 g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru

krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego

piana:
3 białka
150 g cukru

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasta

Składniki na 24 kawałki (kostki):
3 dag drożdży
20 dag cukru
sól
40 dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
50 dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5 dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Ciastka ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera

Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Makowiec

Forma potrawy: Ciasta

50 dag mąki
5 dag drożdży
10 dag cukru
mleko
15 dag masła lub 8 dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 kg maku
0,5 kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasta

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów

potrawa z makaronów, mąk, kasz, zbóż » zobacz przepis