MENU
ZWIŃ MENU
Składnik proszek do pieczenia został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Ciasto morelowe

Forma potrawy: Ciasta

Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
40 dag mąki
1 proszek do pieczenia
5 dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny

Do przełożenia tortu:
15 dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu

Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5 dag posiekanych obranych migdałów
5 dag rodzynek

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Piegus z gruszką

Forma potrawy: Ciasta

2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40 dag gruszek z syropu

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
 
Inne:
masło i mąka do formy
 

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Sernik z budyniem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Forma potrawy: Ciasta

 
Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
 
Nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
 
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
 
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru
 

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasta

150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis

Tort z jabłek

Forma potrawy: Ciasta

8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania

potrawa z proszku do pieczenia » zobacz przepis