Forma potrawy: Ciasta
1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Forma potrawy: Ciasta
30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta
Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów
Forma potrawy: Ciasta
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Forma potrawy: Ciasta
Na 60 sztuk:
30 dag gorzkiej czekolady
kostka masła (25 dag)
7 jajek
szczypta soli
30 dag wyłuskanych orzechów włoskich
50 dag cukru
2 cukry waniliowe
2 niepełne szklanki mąki (32 dag)
pół torebki proszku do pieczenia
30-40 dag polewy z ciemnej czekolady
ubita śmietana i orzechy włoskie do dekoracji
Pierniczki miodowe z polewą czekoladową
Forma potrawy: Ciasta
Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki
Forma potrawy: Ciasta
30 dag chudego twarogu
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag margaryny
2 jajka
1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków
Forma potrawy: Ciasta
35 dag (2 niepełne szklanki) mąki
20 dag sera białego
8 dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Nadzienie:
25 dag orzechów łuskanych
12 dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy