Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka
Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu
Forma potrawy: Ciasta
30 dag mąki
3 dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30 dag powideł śliwkowych
mleko
Forma potrawy: Dania główne
60 dkg - mąki
30 dkg - drożdży
0,3 l.- mleka
mały kieliszek oleju
4 jajka całe
10g - cukru
sól
Krokiety z kaszy gryczanej i sera
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby
Forma potrawy: Ciasta
250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Forma potrawy: Zupy
1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Zapiekane
20 g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz