MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasta

75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Kołduny (pierogi) ze śledziem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

 
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 135 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
300 g filetów śledziowych
40 g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40 g masła
1 jajo
sól, pieprz
 

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów

4 duże pomidory
25 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15 dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5 dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami

Forma potrawy: Dania główne

200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia

Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Karp po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina

potrawa z grzybów » zobacz przepis

Dorsz zapiekany z boczkiem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej

potrawa z grzybów » zobacz przepis