Zobacz wszystkie przepisy z serem żółtym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
12 płatów lazanii
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 pomidory
10 dag żółtego sera
10 dag mozzarelli
szklanka soku pomidorowego
szklanka śmietany kremówki
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
starta gałka muszkatołowa
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Lasagna z sosem bolońskim i grzybami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30 dag kiełbasy
30 dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
Filety z dorsza zapiekane z serem
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól
Forma potrawy: Dania główne, Śniadania
1 kabaczek (ok. 1 kg)
6-8 parówek (30-40 dag)
sól
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki oregano
1 cebula (10 dag)
5 łyżek oleju
1/2 szklanki ketchupu
15 dag tartego żółtego sera
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500 g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200 g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150 g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
150 g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100 g śmietany kremowej
100 ml mleka
100 g startego sera gouda
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka
Do podania:
sałata
lub surówka