MENU
ZWIŃ MENU
Składnik ser żółty został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis

Biało-czerwona lazania

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

35 dag gotowego makaronu lasagna
20 dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5 dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz
 
Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
 
Sos mięsno-pomidorowy
40 dag mielonego mięsa wołowego
50 dag pomidorów
1 cebula
10 dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis

Ryż smażony z warzywami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis

Makaron z sosem pesto

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

50 dag zielonego makaronu
sól
 
Na sos:
10 dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
 

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
 
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

 
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
 

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis

Cordon bleu z brokułami

Forma potrawy: Dania główne

 
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
 

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

 
Ciasto:
20 dag masła
jajko
30 dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5 kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15 dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
 

Dania główne z sera żółtego » zobacz przepis