Kurczak zapiekany pod beszamelem
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak (około 1,5 kg)
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
1 kawałek selera
1 mała cebula
2 łyżki przesianej bułki tartej
2 łyżki masła
pieprz, sól
Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ok. 500 ml mleka
2-3 łyżki śmietanki
2 żółtka
pieprz, sól
Szczupak faszerowany po polsku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
Brokuły z makaronem w sosie serowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
Forma potrawy: Dania główne
50 dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
0,5 kg pomidorów
5 cebulek dymek
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jaja
5 łyżek gestej śmietany
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz, tymianek
masło do smarowania formy
Lasagna z sosem bolońskim i grzybami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg pomidorów
500 g gotowanej ryby
Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki
Majonez:
400 ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki