MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, alkohole zostały zaznaczony na zielono

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy

Forma potrawy: Dania główne

50 g śliwowicy
1 kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Schab pijany

Forma potrawy: Dania główne

whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Napój chłodzący z truskawek

Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe

50 dag truskawek
10 dag cukru
1 szklanka wina białego półsłodkiego

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Sola po florencku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

700 g filetów z soli
700 g surowych liści szpinaku
250 ml białego wytrawnego wina
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sos:
60 g masła
50 g mąki
500 ml mleka

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Szadon (zabjone)

Forma potrawy: Desery


5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Sos holenderski

Forma potrawy: Sosy

12 dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz

potrawa z alkoholi » zobacz przepis

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Forma potrawy: Zupy

1 i 1/2 l wywaru z kości i warzyw
150 ml czerwonego wina
15 dag cytryn
1/2 kg czerwonej kapusty
30 dag obranych ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
2 dag mąki
sól, pieprz

potrawa z alkoholi » zobacz przepis