MENU
ZWIŃ MENU

Chutney ananasowy

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

25 dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50 g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir

Przyrządzanie

Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Dodać do tego ananasa i posiekany czosnek, gotować przez około 15 minut na małym ogniu.

Rodzynki opłukać, dodać do owoców, a potem cukier, ocet, sól i imbir, całość gotować około 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Po zdjęciu z ognia nałożyć gorący chutney do dwóch 1/2-litrowych słoików, zamknąć i odstawić na miesiąc w chłodne miejsce.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ananasowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

150 ml śmietanki kremowej
4 dag cukru pudru
4 plastry ananasa z puszki
20 dag lodów śmietankowych
100 ml soku ananasowego

Udka po hawajsku

Forma potrawy: Dania na grilla

6 udek kurczaka

marynata:
1/3 szkl. oleju
0,5 szkl. soku ananasowego
sól

glazura:
po 0,5 szkl. dżemu ananasowego i sosu sojowego
ćwierć szkl. soku ananasowego
łyżeczka ostrej musztardy

Chutney gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli

Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego