MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wywar z warzyw został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Dania główne

 
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
 

Dania główne z wywaru z warzyw » zobacz przepis

Papryka faszerowana mięsem

Forma potrawy: Dania główne

kilogram papryki
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50 g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku

Dania główne z wywaru z warzyw » zobacz przepis

Dynia zapiekana z ryżem nr 2

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól

Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz

Dania główne z wywaru z warzyw » zobacz przepis

Makaron z sosem grzybowym

Forma potrawy: Dania główne

10 dag. makaronu - wstążek
10 g. masła lub margaryny
40 dag. pieczarek
2 dymki (niekoniecznie)
2 łyżki śmietany
2 cebule
100 ml. wywaru z warzyw
200 ml. chudego mleka
2 łyżki mąki lub zasmażki w proszku
pieprz cayenne
szczypiorek
sól

Dania główne z wywaru z warzyw » zobacz przepis

Dorsz w sosie musztardowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw

Dania główne z wywaru z warzyw » zobacz przepis