Forma potrawy: Dania główne
pół gęsi
cebula
sok z połowy cytryny
łyżka wiórków kokosowych
pół szklanki śmietany
4 banany
po pół łyżeczki do kawy zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
łyżeczka curry
olej, pieprz, sól
Gęsie udka z jabłkami i sosem śliwkowym
Forma potrawy: Dania główne
4 udka gęsie
20 dag cebuli
400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
łyżeczka majeranku
2 duże jabłka
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
12 suszonych śliwek (bez pestek)
2-3 łyżki calvadosu (niekoniecznie)
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda
Forma potrawy: Zupy
25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Zupy
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Forma potrawy: Zupy
30 dag kurczaka
2 łyżki oleju
2 dag smalcu
cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki papryki
2 łyżki ketchupu
75 dag ziemniaków
zielenina
Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika
Forma potrawy: Zupy
1,2 kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30 g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30 g masła
30 kwiatów ogórecznika
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery
250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja
Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana