Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
30 dkg filetów śledziowych
2 banany
1 mała kapusta pekińska
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka łagodnego curry
sól
pieprz
cukier
Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem
Forma potrawy: Dania główne
2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
chleb pełnoziarnisty
masło
ser żółty
majonez
świeża "nowa" cebula
Marmolada z dyni, jabłek i borówek
Forma potrawy: Przetwory
500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki
Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru
Knedle ze śliwkami lub morelami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne
750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
20 kromek pieczywa tostowego
100 g masła
150 g tłustego twarożku śmietankowego
40 plasterków salami
1 główka kruchej sałaty
sól
folia spożywcza