MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Polewka rycerska

Forma potrawy: Zupy

25 dag włoszczyzny
50 dag kości
1 i 1/2 l wody
30 dag wątroby wieprzowej
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
1 żółtko
sól

Do podania:
grzanki

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Przystawka sezamowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

850g odsączonego przepłukanego żółtego grochu z puszki
2 łyżki ziarenek sezamowych
2 łyżki soku cytrynowego
2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
150ml oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
podgrzany chleb pitta lub toasty

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Pomidorowe oczka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

wędlina/kiełbasa
pomidor
ser żółty
chleb
masło

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Pasta z żółtego sera z porami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

25 dag żółtego sera
1 por
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki śmietany
sól
cukier
musztarda do smaku

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Sandwicze z żółtym serem i porami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

15 dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki

potrawa z warzyw » zobacz przepis

Marynata z pomidorów i sera

Forma potrawy: Przetwory

50 dag pomidorów (bardzo małych)
30 dag sera mazzarella lub twardego sera feta
2 szklanki oliwy
4 łyżki octu winnego
1 pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej albo ziół prowansalskich
1 łyżka soli
pieprz

potrawa z warzyw » zobacz przepis