Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje
4 nieduże filety z łososia
pół szklanki oliwy lub oleju
1 cytryna
po 1 łyżeczce: ziela angielskiego, świerzo rozgniecionego pieprzu czarnego i białego
po 2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
2 liście laurowe
sól
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Filety z łososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g)
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Sos majonezowy:
35 g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli
2-3 filety anchois
1 korniszon
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
200 ml majonezu.
Do przybrania:
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1/2 cytryny
Łosoś w sosie ziołowym po francusku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz
Do podania:
grzanki z bułki
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70 dag)
pół szklanki gęstej śmietany
2 cebule
sok i skórka otarta z cytryny
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
200 g łososia wędzonego w kawałku
2 jaja
100 ml mleka
125 g gęstej śmietany
150 g szpinaku
1 łyżka masła
35 ml wywaru z ryby
1 łyżka koniaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka estragonu
sól, pieprz, szczypta szafranu
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ilość na 12 szt.
150 g wędzonego łososia
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor