Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
600 g małych cukini
1 litr mleka
0,5 l bulionu z kury
3 łyżki masła
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry lub zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Sosy
Składniki na 2 litry sosu:
1,5 kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
1 świeży ogórek
1 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 1/2 szklanki mleka
sok z cytryny
sól do smaku
biały pieprz
kilka liści mięty
łyżka koperku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
Forma potrawy: Zupy
75 dag boczniaków
seler
3 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
puszka zielonego groszku
czubata łyżka mąki kartoflanej
kawałek (4-5 cm) świeżego korzenia imbiru lub 1-2 łyżek sproszkowanego
2 litry bulionu drobiowego (może być z kostki)
sos sojowy
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Papryka faszerowana pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
50 dag świeżych pieczarek
6-8 papryk
20 dag mięsa mielonego wołowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
pół puszki kukurydzy
4 łyżki posiekanej pietruszki
1 szklanka ryżu
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1 cebula
1 szklanka bulionu
Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz