Forma potrawy: Sałatki
4 pomidory
1 sałata
2 pory
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
bazylia
Sos:
2 łyżki octu
6-8 łyżek oliwy lub oleju
pół łyżeczki musztardy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
roztarty ząbek czosnku
Forma potrawy: Ciasta
6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól
Forma potrawy: Desery
500 g dyni
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki mleka
2–3 łyżki cukru
100 g masła
70 g rodzynek, sól
Forma potrawy: Desery
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70 g ryżu
2 łyżki masła
200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40 g rodzynek
70 g śliwek suszonych
30 g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
15-20 dag (8-10 łyżek) cukru
5 dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy
Masa makowa:
25 dag maku
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru
5 dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy
Forma potrawy: Sałatki
500 g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
750 g dyni
125 ml wody
4 żółtka
100 g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65 g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125 ml śmietany kremowej