Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
10 dag porów
10 dag pieczarek
5 dag masła
sok z cytryny
10 g cukru
3 dag mąki pszennej
75 ml białego wina
sól, pieprz
goździki
zielenina
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo
sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag ryżu
1/2 l wywaru z drobiu
50 dag marchwi
100 ml śmietany
żółtko
5 dag rodzynków
15 dag sera twarogowego
sól, pieprz
cukier do smaku
Forma potrawy: Sosy
kawałek świeżego imbiru
250 g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
6 gruszek
1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru
Forma potrawy: Napoje
25 g świeżych liści melisy
600 ml wrzątku
opcjonalnie cukier lub miód
Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich
Forma potrawy: Desery
100 g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20 dag masła lub margaryny