Forma potrawy: Napoje, potrawa wegetariańska
25 g świeżych liści melisy
600 ml wrzątku
opcjonalnie cukier lub miód
Liście melisy wsyp do czajniczka i zalej wrzątkiem. Parz 15 minut, jeżeli czajnik ma spód do przechylenia, to na początku, przez 10 minut powinien być przechylony.
Po zaparzeniu zdjąć pokrywkę, schłodzić i dopiero wtedy przelewać do filiżanek. Herbatkę można spożywać na gorzko lub posłodzić cukrem/miodem.
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
brzoskwinia
nie za duży banan
szklanka chudego jogurtu naturalnego
łyżka miodu
po kilka listków melisy lub mięty
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
25 dag lodów czekoladowych
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki rumu
Do przybrania
owoce świeże lub z puszki
wiśnie koktajlowe
listki melisy, mięty lub szałwi
Forma potrawy: Desery
1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny
Do przybrania:
listki mięty lub melisy
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki