MENU
ZWIŃ MENU
Składnik cukier został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli

potrawa z cukru » zobacz przepis

Śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg śliwek

Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków

potrawa z cukru » zobacz przepis

Śliwki marynowane w winie

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków

potrawa z cukru » zobacz przepis

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Desery

1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza

potrawa z cukru » zobacz przepis

Tarta czekoladowa

Forma potrawy: Ciasta

Spód tarty:
1 szklanka pokruszonych ciastek czekoladowych
5 łyżek roztopionego masła
1/4 szklanka cukru

Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
255 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

Polewa:
2 łyżki śmietany
50 g czekolady
1 łyżeczka corn syrup (syrop skrobiowy)
1 łyżeczka ciepłej wody

potrawa z cukru » zobacz przepis

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg tłustego sera białego
3 jaja
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5 dag masła
1 paczka galaretki
30 dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników

potrawa z cukru » zobacz przepis

Galaretka poziomkowa z wiśnią i agrestem

Forma potrawy: Desery

15 dag poziomek
10 dag wiśni
10 dag agrestu
1 szklanka wody
20 dag cukru
2 dag żelatyny

potrawa z cukru » zobacz przepis

Napój truskawkowo-agrestowy

Forma potrawy: Napoje

30 dag truskawek
20 dag agrestu
15 dag cukru
około 2 1/2 szklanki wody

potrawa z cukru » zobacz przepis