Forma potrawy: Ciasta
0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
Forma potrawy: Desery
4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady
Strudel z nadzieniem migdałowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
Forma potrawy: Przetwory
obgotowane podgrzybki (proporcja na durszlak grzybów)
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
4 duże cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, sól
Forma potrawy: Desery
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35 dag masła
50 dag mąki
25 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag herbatników
Krem:
2 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50 dag twarogu
20 dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
Makaron zapiekany z truskawkami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej
Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
Forma potrawy: Przetwory
Składniki na 4 słoje
kg miąższu arbuza
0,25 kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40 g wódki