Forma potrawy: Przetwory
500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Przetwory
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
Forma potrawy: Dania na grilla
4 porcje kaszanki
1 jabłko
2-3 małe cebulki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta curry
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
4 kawałki folii aluminiowej (około A4)
ewentualnie odrobina masła i inne przyprawy
Gulasz ziemniaczano - marchewkowy
Forma potrawy: Dania główne
3 plastry schabu wędzonego
10 pieczarek
cebula
marchewka
pietruszka
1/4 selera
5 małych ziemniaków
pół łyżki mąki
olej
2 łyzki śmietany
kilka czarnych oliwek
pół szklanki bulionu
czosnek w proszku
1 łyżka keczupu
pieprz
sól
bazylia
Kurczak z oliwkami i papryką po grecku
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
4 czerwone papryki
25 dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250 ml czerwonego wina
375 ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
3 szklanki kukurydzy
2 jaja
3 łyżki śmietany
40 dag sera twarogowego
2 łyżki mąki
tymianek
sól
2 cebule (15 dag)
4 łyżki masła
2 łyżki ketchupu
1 łyżka tłuszczu do naczynia
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50 dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120 g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15 g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz